Náš bílý Kampotský pepř je jedním z mála na světě, který je vyroben z plně zralých kuliček červeného pepře. Tento způsob výroby ukládá producentům Kampot označení CHZO. Bílý pepř z Kampotu je vzácný, ušlechtilý a jemný produkt.
Kuličky červeného pepře se sbírají jednotlivě ve svazcích. Poté se umyjí, napaří a stráví jednu noc v kádi s čistou vodou. Slupka obklopující zrnko je pak velmi jemná a lze ji snadno odstranit. Zrnka pepře se pak několikrát omyjí a suší se na slunci po dobu dvou až tří dnů v závislosti na množství slunečního záření.
Náš bílý kampotský pepř má skutečně peprné aroma s mentolovým nádechem.
Zeměpisné označení pepře Kampot (PGI) zdůrazňuje jedinečný charakter regionu Kampot: jeho půdu, tropické klimatické podmínky, blízkost moře a maximální sluneční svit v období sklizně. U bílého Kampotského pepře se po usušení provádí ruční výběr zrnek, aby se zachovala pouze velká zrna s krásnou béžovou barvou a vyloučila se všechna zrna, která tato kritéria nesplňují. Minimální velikost zrna Kampotského bílého pepře jsou 3 milimetry. Jako Kampotský bílý pepř se prodávají pouze krásné kuličky pepře s pěknou světle béžovou barvou.
Krátké namáčení a sušení na slunci dodávají Kampotskému bílému pepři zvláštní chuť a vůni.
Upozorňujeme, že název „bílý Kampotský pepř“ neznamená, že semena musí být bílá. Pokud na trhu najdete zrnka sněhově bílého pepře, nejedná se o přirozenou barvu. Zrna byla uměle blanšírována. Barva našeho bílého pepře je krémově bílá až béžová, světle hnědá s jemnými proužky.
Oblast Kampot získala svou pověst díky pepři pěstovanému v této oblasti již od 13. století. V 19. a na počátku 20. století se pěstování pepře rozvinulo díky příchodu Číňanů z ostrova Hainan. Kampot, který je jediným kambodžským přístavem, kontroloval veškerý exportní obchod, jehož důležitou součástí byl i pepř. Občanská válka Rudých Khmerů, vedla téměř k zániku pěstování pepře v regionu. Naštěstí se několika pěstitelským rodinám podařilo udržet malé plantáže a ty následně mohly přispět k oživení pěstování pepře prostřednictvím svých sazenic. Současná produkce pravého Kampotského pepře, zdaleka není taková , jak na počátku 20. století. Ročně se vyrobí kolem 100 tun pepře.
Kampotský bílý pepř má intenzivní kořenitou chuť s jemnými tóny čerstvých bylinek, eukalyptu, citrusů a rozmarýnu.
Čerstvý ho lze přidat ke grilovaným nebo dušeným rybám, ústřicím, měkkýšům a mořským plodům. Kampotský bílý pepř dodává lahodnou chuť omáčkám a vývarům. Další výhodou, kterou kuchaři zdůrazňují, je její barva. Čerstvě mletý bílý pepř nezabarví pokrmy, jako je bramborová kaše nebo bílá omáčka.
Jako u všech kampotských pepřů doporučujeme nemíchat kampotský bílý pepř s jinými barvami pepře.
Po otevření doporučujeme skladovat bílý pepř na chladném a suchém místě, mimo dosah světla a vlhkosti, aby si zachoval plnou chuť a vůni. Aby si bílý pepř zachoval aroma, musí se na poslední chvíli namlít nebo rozdrtit.
Odrůda: Piper Nigrum
Původ: Kampot – Kambodža. Plantáž je certifikovaným producentem kampotského pepře (KPPA ID: P-3-002-001)
Složení: 100% bílý kampotský pepř
Aroma: Lehce kořenité – tóny citrusů, rozmarýnu a čerstvých bylinek
Kombinace jídla a koření: Ryby a mořské plody, bílé maso, vejce, bramborová kaše, bílé omáčky (ideální, nebarví)
Trvanlivost: 36 měsíců
Hmotnost: 50g
Skladování: Skladujte na chladném a suchém místě mimo dosah světla a vlhkosti.